Monday, October 30, 2006
SHAOLIN - THE SPIRIT
Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου θα δοθεί η τελευταία παράσταση «SHAOLIN – the spirit» στο Θέατρο Coronet στην Αθήνα.

Οι Shaolin, οι Kung Fu μοναχοί, είναι μυστικοί πολεμιστές που κηρύσσουν την αποχή από τη βία μέσω του ειρηνικού Κung Fu. Η λέξη Shaolin σημαίνει ’ναός στο μικρό δάσος’ αφού ο ναός τους χτίστηκε βαθιά μέσα στο δάσος (lin στα κινέζικα) του Shao Shi Shan, στο όρος Shaoshi. Στον αρχαίο ναό των Shaolin, εδώ και 1500 χρόνια, οι μοναχοί ασχολούνται με την κλασική Κινέζικη Wushu, τη ρίζα όλων των πολεμικών τεχνών της Ανατολής. Χιλιάδες μοναχοί, μερικοί από πολύ μικρή ηλικία, εξασκούνται καθημερινά για πολύ ώρα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να φτάσουν στην τελειότητα και στην απόλυτη κυριαρχία σώματος και νου.






Σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή των Shaolin : «ο νούς κυριεύει το σώμα». Στην παράσταση “Shaolin – the spirit”, oι δοκιμασίες υπερβαίνουν τους νόμους της φυσικής και κυμαίνονται από το σπάσιμο γρανίτη 4.5 εκατοστών με το κεφάλι, το περπάτημα σε μια σκάλα από μαχαίρια και φθάνουν μέχρι τη στήριξη όλου του σώματος σε δύο δάχτυλα.... Ανάμεσα σε χορό, θέατρο, Kung Fu και διαλογισμό για την εκτέλεση ασκήσεων που υπερνικούν τη φυσική παρουσιάζονται, επίσης, η ιστορία της αναζήτησης ενός μικρού σπουδαστή (7 χρονών) για την απόλυτη αλήθεια και η καθοδήγησή του από τον γέρο αξιότιμο Shaolin δάσκαλο (80 χρονών). Λόγω της αστείρευτης αντοχής τους, την αυθόρμητη χορογραφία κινήσεως, την απόλυτη πειθαρχία και τη βαθιά συγκέντρωση, οι Shaolin πολεμιστές ονομάζονται από πολλούς το ‘8ο θαύμα του κόσμου’.


Οι ρίζες του Shaolin Kungfu τοποθετούνται χρονικά στην Κίνα του 6ου αι. μ.Χ., όταν ο εικοστός όγδοος πατριάρχης του βουδισμού στην Ινδία, Bodhidharma, μετέφερε τη Νοητική Σφραγίδα - την επιβεβαίωση της φώτισης ή αλλιώς το Φωτισμένο Νου - του Βούδα στην Κίνα, ιδρύοντας μ’αυτόν τον τρόπο τη θρησκευτική φιλοσοφία με το όνομα Ζεν. Ο συγκερασμός της γαλήνιας φύσης του Ζεν με την πολεμική τέχνη του Shaolin Kung Fu, γνωστή για τη εκρηκτική δύναμη και τη γενναιότητα των μυημένων σ’αυτή, παρομοιάζεται με την σύνθεση των εκ διαμέτρου αντίθετων στοιχείων του νερού και της φωτιάς σε απόλυτη αρμονία, ενώ ο ακριβής τρόπος με τον οποίο αυτή η αρμονία επιτεύχθηκε αποτελεί μυστήριο εδώ και αιώνες.






Θέατρο Coronet : μέχρι Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2006. Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στη Αθήνα, θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα: 6/11 Λαμία – 7/11 Καρδίτσα – 8/11 Κοζάνη – 9/11 Λάρισα – 10 έως 12/11 Θεσ/νίκη – 13/11 Καβάλα – 14/11 Κομοτηνή – 15/11 Αλεξ/πολη – 18/11 Γιαννιτσά – 19/11 Βέροια – 20/11 Βόλος – 23/11 Αγρίνιο – 24/11 Κέρκυρα – 25/11 Γιάννινα – 26/11 Πρέβεζα – 27 & 28/11 Πάτρα – 30/11 έως 3/12 Κρήτη (Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαο).

Όσοι ‘πιστοί’... σπεύσατε! :)


Πηγές: Otenet.gr, Shaolin History - Photos' source: Yahoo! Images

Labels:

 
posted by Serenity at 12:40 | Permalink |


6 Comments:


  • At 30/10/06 14:25, Blogger THE_RETURN

    Πολύ ωραία η παρουσίαση.

    Να συμπληρώσω πληροφοριακά ,ότι ο Iνδός Boddhidharma (η μεγάλη αυτή μορφή του "μεσαιωνικού" βουδδισμού - το όνομά του σημαίνει "η αφύπνιση του ντάρμα (νόμος, τροχός του νόμου)" στα σανσκριτικά), δημιούργησε μια πρώτη μορφή του Zen που λεγόταν στα κινεζικά ch'an (η μετάφραση στη κινεζική της σανσκριτικής λέξης dhyana που σημαίνει "διαλογισμός").
    Ο βίος και η πολιτεία του στη Κίνα είναι πλήρεις παραδόξων και οι ενδιαφερόμενοι ας προστρέξουν σε κάποια βιογραφία του.

    Καλησπέρα! :)

     
  • At 30/10/06 14:31, Blogger Serenity

    @ The_Return:
    Πολύ σωστά! Καλησπέρα sensei! :)

     
  • At 30/10/06 15:15, Anonymous Anonymous

    Γειά σου yamyinar ;-). Ωραία παράσταση για να δεί κάποιος έστω μια φορά στην ζωή του. Εμένα με βρίσκει αντίθετο προτιμώ την μη εμπορεύσιμη πλευρά αξίζει πάντως να διαβάσει κάποιος και γιατί όχι να δεί και πιο βαθία αυτή τη θρησκεία ;-) ακόμη αν έχει την δυνατότητα να ταξιδέψει στο Tibet πολύ καλύτερα. O Boddhidharma είναι ο βουδισμός from India to China :-) αξίζει να διαβάσετε το http://en.wikipedia.org/wiki/Bodhidharma

    peace and love :-) wherever you are

     
  • At 30/10/06 15:27, Blogger Serenity

    @ Disconnected: Καλώς τον. Πολύ καλό το link. :)

    Ερώτηση: Γιατί με προσφωνείς 'yamyinar'???

     
  • At 30/10/06 18:24, Blogger Sigmataf

    ναι ε;
    με πριζωσες.

     
  • At 30/10/06 21:33, Blogger Serenity

    @ Sigmataf: Να πας ασυζητητί!

    @ Confused: Next time, then. Φαντάζομαι πως θα ξανάρθουν...