Πέμπτη, Ημέρα του Δία. Αρχαία ονομασία: Διώνη
Τα χρώματα που αντιστοιχούν στον πλανήτη-γίγαντα είναι: φούξια, κόκκινο μαζί με πράσινο, σταχτί, πράσινο της θάλασσας, βαθύ μπλε, πορφυρό, γαλάζιο, αλλά και η μείξη κίτρινου και πράσινου.
Ετυμολογικά και μυθολογικά στοιχεία:
Λατινογενείς γλώσσες: γαλλ. jeudi, ισπ. jueves, ιταλ. giovedi, ρουμ. joui.
Γερμανικές γλώσσες (στις οποίες ο Ζευς ταυτίστηκε με τον σκανδιναβικό θεό του κεραυνού, που ήταν γνωστός ως Thor ή Þor): παλ. σκανδ. þōrsdagr «ημέρα του κεραυνού» (> σουηδ. torsdag, δαν. torsdag), παλ. άνω γερμ. donarestag (> γερμ. Donnerstag, ολλ. dondersdag), παλ. αγγλ. þunersdæg (> αγγλ. Thursday).
Ο Thor (ή στα γερμανικά Donnar/Donner) είναι ο κοκκινομάλλης και γενειοφόρος θεός του κεραυνού και της αστραπής στη γερμανική και σκανδιναβική μυθολογία. Είναι γιος του Ουντέν (Odin) και της Γιούουρ (Jord). Ενώ ο Ουντέν είναι θεός των ισχυρών και αριστοκρατικός, ο Θωρ είναι περισσότερο ένας κοινός άντρας, που συχνά συνασπίζεται με τους ανθρώπους εναντίον άλλων θεών.
Κατά τη διάρκεια του Ράϊναρυκ (Ragnaroek), ο Θωρ θα σκοτώσει και θα σκοτωθεί από τον Γιούουρμυνγκαν (Jormungand), ένα θαλάσσιο ερπετό της σκανδιναβικής μυθολογίας, γνωστό ως Ερπετό του Midgard ή Ερπετό του Κόσμου.
Το Midgard (Μίντγκαρ) είναι το βασίλειο των ανθρώπων στη σκανδιναβική μυθολογία. Το όνομα Midgard έγινε ευρύτερα γνωστό με τη μορφή 'Μέση γη' (Middle-earth) απο τον Τόλκιν, που τη χρησιμοποίησε έντονα στις μυθοπλασίες του. Απεικονίζεται ως ενδιάμεσος κόσμος μεταξύ του ουρανού (Αsgard) και της κόλασης (Hel ή Niflheim). Θεωρείται πως δημιουργήθηκε από την σάρκα και το αίμα του παγωμένου γίγαντα Υμίρ. Η σάρκα του δημιούργησε τη γη και το αίμα του τους ωκεανούς. Συνδέεται με το Άσγκαρ με τη Γέφυρα Bifröst, η οποία φυλάσσεται από τον Heimdall, το 'Λευκό θεό' και φύλακα των θεών. Το Midgard απεικονίζεται τοποθετημένο κάπου στη μέση του Παγκόσμιου Δέντρου Yggdrasill και είναι περιστοιχισμένο από έναν κόσμο νερού ή ωκεανού, που είναι αδιεπέραστος. Ο ωκεανός κατοικείται από το γιγάντιο θαλάσσιο ερπετό Γιούουρμυνγκαν (Jormungand), που είναι τόσο μεγάλο που περικυκλώνει ολόκληρο τον κόσμο δαγκώνοντας την ουρά του.
Σύμφωνα με το θρύλο, το Midgard θα καταστραφεί στο Ράϊναρυκ (Ragnaroek), τη μάχη στο τέλος του κόσμου. Ο Jormungand θα βγει από τον ωκεανό και θα δηλητηριάσει τη γη και τη θάλασσα με το δηλητήριό του, προκαλώντας την ανύψωση της θάλασσας, που θα ξεσπάσει στη γη. Η τελική μάχη θα δοθεί στη γιγάντια κοιλάδα του Vigrond, κατά την οποία το Midgard και σχεδόν όλη η ζωη πάνω του θα καταστραφεί, ενώ η γη θα βυθιστεί στη θάλασσα.
Η μοναδικότητα της έννοιας του Ragnaroek (της 'μοίρας των θεών') έγκειται στο γεγονός πως οι θεοί μέσω προφητείας γνωρίζουν ήδη τι θα συμβεί: πότε θα διεξαχθεί η μάχη, ποιος θα σκοτωθεί από ποιον κ.λπ. Κατανοούν επίσης την αδυναμία τους να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της μάχης. Παρ' όλα αυτά αντιμετωπίζουν θαρραλέα το σκοτεινό τους πεπρωμένο. Αυτό συνδέεται με τις πολεμικές κοινωνίες των Βίκινγκ, όπου το να πεθάνεις στη μάχη ήταν αξιοθαύμαστο. Η πίστη αυτή μεταφέρθηκε και στο πάνθεόν τους, του οποίου οι θεοί δεν είναι αιώνιοι. Μια μέρα θα σκοτωθούν (τουλάχιστον οι περισσότεροι εξ αυτών) στο Ragnaroek.
Σημειώνω στα γρήγορα τις σωστές προφορές:
Jord > Γιούουρ
Odin > Ου-ντέν
Jormungand > Γιούουρμυνγκαν (όπου υ όπως προφέρεται το γαλλικό u)
Ragnaroek > Ράϊναρυκ (όπως το γαλλικό u)
Midgard >Μίντγκαρ (το d δεν προφέρεται)
Asgard > Άσγκαρ
κ.λπ. πιθανώς έχω ξεχάσει μερικά.
Επίσης,είναι λίγο "παράξενος" ο τρόπος που το wiki αποδίδει το Ragnaroek (χωρίς να είναι λάθος, αλλά...).
Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Ha det!:)