Λατινογενείς γλώσσες: γαλλ. mercredi, ισπ. miércoles, ιταλ. mercoledi, ρουμ. miercuri.
Κελτικές γλώσσες (από λατ.): ουαλ. dydd mercher.
O Odin (Old Norse Óðinn) θεωρείται ο βασιλιάς των θεών στη σκανδιναβική μυθολογία και στο σκανδιναβικό παγανισμό. Το όνομά του σχετίζεται με τη λέξη oðr, που σημαίνει "διέγερση" ("excitation"), "μανία" ("fury") ή "ποίηση", και ο ρόλος του, όπως συνηθίζεται στο σκανδιναβικό πάνθεο είναι πολύπλοκος: θεός της σοφίας, του πολέμου, της μάχης και του θανάτου, όπως επίσης της μαγείας, της ποίησης, της προφητείας, της νίκης και του κυνηγιού. Ο Odin απέκτησε τη σοφία των αιώνων πίνοντας από τα εξαγνιστικά ύδατα του πηγής του θεού Mímir, χάνοντας όμως το ένα του μάτι ως αντίτιμο.
Αγγλ. Wednesday > Wednes dei (Middle English)> Wodnes dæg (Old English), που σημαίνει "ημέρα του Woden", θεού των Αγγλοσαξόνων στην Αγγλία μέχρι περίπου τον 7ο αι. μ.Χ. Η ονομασία Wodnes dæg μοιάζει με την ονομασία Othinsdagr ("Odin's day") [Old Norse] που είναι μια πρώιμη μετάφραση του λατινικού dies Mercurii.
Παρά το γεγονός ότι ο Ερμής και ο Woden (βασιλιάς των γερμανικών θεών) δεν είναι ισότιμοι στους ρόλους τους, και οι δύο οδηγούσαν τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο. Και ο Odin, όπως και ο Eρμής, ήταν 'ψυχοπομπός'. Οι Βαλκυρίες ήταν οι όμορφες παρθένες του Odin, που πήγαιναν στα πεδία της μάχης για να περισυλλέξουν τους άξιους πεσόντες. Οι πολεμιστές αυτοί θα κάθονταν στη συνέχεια στην "τράπεζα του Odin" (Odin's table) στη Valhalla, όπου θα επιδίδονταν σε γιορτές και μάχες (!), ώσπου να πολεμήσουν στη μάχη που θα δοθεί στο τέλους του κόσμου, την επονομαζόμενη Ragnaroek (Ράϊναρυκ), τη 'μοίρα των θεών'.
Τέλος για να πιάσουμε και την αστρολογία (μη μείνει κι αυτή παραπονεμένη), ο Eρμής είναι ο πλανήτης της επικοινωνίας. Ζωδιακά, είναι ο κυβερνήτης των Διδύμων και της Παρθένου. Και, ως Παρθένος, του έχω πολλά μαζεμένα τώρα τελευταία!!!
:-P
Source: Wikipedia
Η φωτογραφία του πλανήτη Ερμή είναι από το site http://astro.rin.ru